Tien dolle minuten bezorgen Otterlo winst tegen Advendo

,,In de rust zeiden de Advendo jongens dat ik beter bij hen had komen spelen. Dan had ik er zeker al drie gemaakt. Ik zei: zeg maar niets, laten we eerst de hele wedstrijd afmaken. Ik denk dat ik met twee doelpunten uiteindelijk wel mijn gram heb gehaald’’, lachte Thom Rijnders. De spits had daarmee een groot aandeel in de uiteindelijke 3-2 zege voor Otterlo.

Wie na een half uur spelen had gezegd dat Otterlo zou winnen van Advendo’57, was voor gek verklaard. De Ederveners zetten vol druk op de Otterlo defensie, die er niet aan te pas kwam. Aan de hand van de sterke Marien van Roekel was het halverwege de eerste helft 0-2. Van Roekel stelde Jacco van den Brink in staat de 0-1 binnen te koppen. En met een venijnig schot bracht Luc Goudsblom de stand op 0-2. Mark van Engelenburg verzuimde de marge nog groter te maken.

In die periode was Thom Rijnders vooral toeschouwer. ,,Wij werden volledig afgetroefd. De noodzakelijke beleving ontbrak ook aan onze kant.’’ De verzorging van de geblesseerde Jouke van Elst kwam ook heel goed van pas voor trainer Jacco Meurs, zijn manschappen toe te spreken en orde op zaken te stellen.

Advendo nam gas terug. Otterlo kwam in de wedstrijd. Via een kopbal van Thom Rijnders en een vrije trap op de lat van Alvin Broekhuizen was er het eerste gevaar.

Trauma

,,Eerlijk gezegd zaten in de rust er een aantal jongens bij ons behoorlijk door heen’’, bekende Rijnders. ,,Het trauma van het vorige seizoen kwam weer naar boven. Ze moesten echt opgepept worden. Zaak was dat er positieve energie in de ploeg kwam.’’

Na een minuut of tien in de tweede helft kwam Otterlo op 1-2. Het schotje van Rijnders werd door doelman Ewald van Manen losgelaten of het een hele kroket was. De voorgegeven bal werd door Alvin Broekhuizen tegen de touwen geschoten. ,,Wij kregen er weer geloof in.’’ Nog in dezelfde minuut produceerde Broekhuizen vanaf de rechterkant een voorzet, die door Rijnders werd gepromoveerd tot de gelijkmaker. ,,Ik kon die bal er lekker injassen.’’

Advendo baalde dat arbiter Dirk Bos uit Wageningen in de aanval voor de 1-2 niet had gefloten voor een gestrekt been aan Otterlose kant. Aan de andere kant spaarde de zwak leidende arbiter Rik Kelderman bij een overtreding voor zijn tweede gele kaart. Uit die vrije trap van Broekhuizen viel de 3-2. ,,Jesper Aben wees mij er op dat ik helemaal vrij stond. Ik raakte die vrije trap van Alvin wel heel lekker.’’

Dolle tien minuten

,,Ja, in tien dolle minuten stond de wedstrijd geheel op zijn kop. Als team hebben wij gevochten die voorsprong vast te houden. Ook omdat wij in Coen Uyterwaal een hele goede keeper hebben, lukte dat redelijk makkelijk. Uyterwaal redde twee keer bij pogingen van de ingevallen Henk Jan van de Berkt, die ook nog de paal raakte.

,,Voor Otterlo is het heel mooi dat er na een jaar weer eens is gewonnen. Als voormalig Lunteren speler is het altijd lekker van Advendo te winnen. Bovendien ken ik alle jongens. Niels van Ginkel is mijn zwager, en de nieuwe voorzitter Henk van Ginkel mijn schoonvader. Of ik er nog in kom, bij mijn schoonouders, dat denk ik wel.’’

Toen vorig seizoen bekend werd dat Rijnders het bij een andere club wilde proberen, toonde ook Advendo interesse. Ondanks de familiebanden, werd voor Otterlo gekozen. ,,Ik heb het hier naar mijn zin. Het gaat boven verwachting goed. In de oefen- en bekerwedstrijden heb ik er reeds tien gemaakt. En vandaag twee’’, sluit de lachende Thom Rijnders af.

Chagrijn

Bij Advendo regeerde het chagrijn. ,,Het was slappe hap. Wat hebben wij het weg gegeven’’, baalde Jacco van den Brink. ,,Na het eerste half uur liepen wij te ver terug. In de rust afgesproken de tweede helft weer vol druk te zetten. Maar dat lukte niet goed. En dan verlies je in tien minuten.’’

Trainer Bastiaan Veldhuizen weigerde de scheidsrechter de schuld te geven. ,,Na een half uur had het al 0-4 moeten staan. Zo’n druk zetten als het eerste half uur is niet vol te houden. Maar dan moet je wel goed doen vanaf de eigen helft. Na de 3-2 gingen we het geluk zoeken. Maar met de bal tegen de paal hadden we dat niet. Uiteindelijk ligt het helemaal aan jezelf dat je verliest.’’

Bron: Ede Stad