Historie en hoogtepunten

Als naam wordt gekozen Otterlose Boys

1942 Otterlose Boys wordt verandert in v.v. Otterlo

1943 v.v. Otterlo wordt SV Otterlo

1953 Aanleg sportpark “Onderlangs “

1954 2 seniorenteams gaan aan de competitie van de KNVB deelnemen

1956 Jeugdteam gaat voor het eerst deelnemen aan de competitie van de KNVB

1959 H.Brunekreef eerste speler die betaald voetbal gaat spelen bij AGOVV

1966 25 jarig jubileumfeest van de vereniging

1967 1e elftal kampioen en promoveert naar de 4e klasse van de KNVB

1967 Eerste betaalde trainer in dienst: Ton Lens

Thuiswedstrijden werden gespeeld op de Bosrand in Ede

1969 Thuiswedstrijden werden gespeeld in Harskamp.

1972 1e elftal kampioen en promoveert naar de 3e klasse van de KNVB

Beslissingswedstrijd (2000 bezoekers) wordt Blauw Geel met 4 – 0 verslagen.

1973 Sportpark aan de Weversteeg wordt in gebruik genomen

1974 Door de inzet van leden en vrijwilligers wordt clubhuis gebouwd

1977 Jeugdcommissie doet zijn intrede bij de vereniging

1981 40 jarig jubileum wordt uitbundig gevierd

1984 Sponsorloop met Ben Wijstekers ( Feyenoord ) groot succes ( f 15.000 )

1985 100e lid wordt ingeschreven

1986 Langs het hoofdveld verschijnen de eerste reclameborden

1986 Steunfonds SV Otterlo wordt opgericht

1987 Uitbreiding clubhuis met de bestuurkamer wordt gerealiseerd

1988 Lichtinstallatie op Onderlangs om lichtwedstrijden te kunnen spelen

1992 Sponsorloop wederom een enorm succes 17.000 gulden

1993 Dankzij het steunfonds kan het kleedgebouw Weversteeg uitbreiden

1994 Het 2e elftal wordt kampioen en promoveert naar de res. 3e klasse

1998 Privatisering van het sportpark door de gemeente Ede

De geschiedenis van SV Otterlo.

Vóór de tweede wereldoorlog en in het begin van de oorlog was het dorp Otterlo een kleine gemeenschap met weinig vertier. Een aantal jongens ging vaak buurten bij de schoenmaker Tip Florissen. In zijn werkplaats, bij de gezellige warme potkachel, werd heel wat afgepraat. Met name over voetbal, want Tip was een fervent voetballer.

Hij had onder andere gespeeld bij Edesche Boys. Doordat er constant over voetbal werd gepraat groeide de gedachte aan een eigen voetbalclub in Otterlo. Tip en de jongens belegden een vergadering in de kleine zaal achter het café van Jan Grevers. Zo’n 20 jongens wilden wel mee doen. Onder de naam Otterlose Boys werd op die gedenkwaardige dag, 1 mei 1941, de voetbalclub opgericht. Tip werd tevens de eerste voorzitter van Otterlose Boys.

Maar er was niets, geen veld, geen voetbal, helemaal niets. Geen nood!
Een open stuk in het bos, waar nu het voetbalveld aan Onderlangs ligt, werd door de voetballers geschikt bevonden om te beginnen. Tip wist door zijn relaties in de leerindustrie een voetbal te bemachtigen voor een bedrag van fl.25,- ( € 11,30) en de Otterlose Boys konden nog dezelfde week beginnen. Na een jaartje ervaring te hebben opgedaan op het veldje in het bos, wilde men toch ook wel eens in competitieverband uitkomen.

Dat gaf grote problemen. De spelers moesten niet alleen gelijke shirts hebben maar ook “echte” voetbalschoenen. Zonder bon was in de oorlogsjaren niets te koop. Maar Otterlo was ook toen al een dorp met een grote saamhorigheid. Mevrouw Van Santen had een manufacturenzaak en kon wel aan stof komen. Omdat er niet veel stof op voorraad was werd er gekozen voor blauw/wit en deze kleuren zijn nog steeds verwerkt in de shirts.

Als nieuw speelveld diende een weiland aan de Apeldoornseweg. Als er uitwedstrijden gespeeld moesten worden, kostte dat wel een hele dag omdat er geen vervoer was. Op fietsen met massieve banden reed men naar plaatsen in de Betuwe, Wageningen of Veenendaal. De sfeer was opperbest in het toenmalige 1e elftal met spelers als: M.Versteeg, P.Schuur, L.Brouwer,J.Beumer,G.van Mourik, K.Engelen, H.Beumer, M.van Santen, L.Versteeg, W.van Santen en H.van Kessel.

Zoals reeds genoemd was de eerste voorzitter Tip Florissen. Het was nog steeds oorlogstijd en elke vereniging werd door de vijand met argusogen bekeken. Zo ook Otterlose Boys. Een NSB-er uit het dorp kwam er al snel achter, dat de afkorting van Otterlose Boys, OB zou worden en dat zou best ook Oranje Boven kunnen betekenen. De naam moest dus gewijzigd worden en de leden kozen voor V.V.O.. Deze afkorting stond voor Voetbalvereniging Otterlo. Later toen er voor een korte periode een korfbalteam bij kwam is de naam veranderd in Sport Vereniging Otterlo (SVO). Deze naam is tot op heden de naam van de vereniging.

Tot 1944 kon de vereniging nog voetballen. Daarna was er geen vervoer meer mogelijk. De fietsen, die nog bij de mensen stonden, werden gevorderd door de Duitsers en bovendien moesten de jonge mannen in het dorp onderduiken om niet te werk gesteld te worden in Arnhem of Duitsland.

Direct na de oorlog werd de draad weer opgepakt. De liefde voor het voetbal was nog lang niet gedoofd. Er werd begonnen in de laagste klasse van de afdeling Arnhem. Het duurde tot 1966 voordat het 1e elftal kampioen werd. Dit elftal bestond uit de spelers:
A.de Rooij, A.Brunekreef, J.Pluimers, G.v.d.Brink, G.vanWakeren, B.Brouwer, D.van Scherrenburg, H.v.d.Ham,G.Beukhof, M v.d.Ham, W.Blom en S.Brunekreef.

Inmiddels is de vereniging gegroeid naar 325 leden en is er een florerende jeugdafdeling. De faciliteiten zijn sterk verbeterd ten opzichte van de beginjaren maar inmiddels ook weer sterk gedateerd. De onderlinge betrokkenheid en het enthousiasme zijn gebleven.

De geschiedenis is niet compleet, degene die aanvullingen heeft wordt verzocht deze aan ons door te geven.